„Eko mada“ – atsisveikint neskubėk, suteik antrą šansą

Lapkričio 20–28 d. organizuojama Europos atliekų mažinimo savaitė – visose Europos šalyse vienu metu vykstanti kampanija, kuri siekia ugdyti visuomenės sąmoningumą tvariai naudojant išteklius ir tvarkant atliekas. Dar dažnai pasitaiko atvejų, kai žmonės padangų, buityje susidarančių baldų, tekstilės, elektronikos, statybinių atliekų atsikrato miške ar pakelėje, sumeta į mišrių ar antrinių žaliavų konteinerius arba palieka šalia jų. Be to, dalis gyventojų neteisingai rūšiuoja antrines žaliavas, į jų konteinerius meta netinkamas perdirbti atliekas. 

Prie šio projekto nusprendėme prisidėti ir mes, „Bitučių“ grupės vaikai,  dalyvaudami smagiame konkurse „Eko mada“.

Šio konkurso tikslas – skatinti aplinkosauginį švietimą, formuoti palankų aplinkai gyvenimo būdą ir aplinkosaugos vertybių nuostatas, akcentuojant aplinkosaugines problemas,  teikiant prioritetą atliekų vengimui, daiktų pakartotiniam naudojimui.

Pagrindinis konkurso uždavinys buvo panaudoti tekstilės atliekas, senus drabužius bei juos kūrybiškai „prikelti“ naujam gyvenimui, sukuriant iš jų aprangą. Surinkome tikrai nemažai jau susidėvėjusių ar suplyšusių drabužių, kojinių, liemenių ar šalikų. Vieną dieną paskyrėme visų drabužių peržiūrai ir sugalvojome, kad galime pagaminti karnavalinių teminių drabužėlių vaikų spektakliams. Kiek įmanoma, vaikai patys bandė modeliuoti: iš užuolaidų mergaitės modeliavo sukneles. Berniukai matavosi kailines liemenes, tėčio skrybėlę ar marškinius. Iš visokių siūlų likučių nupynėme ilgą kasą ir ja puošėsi mergaitės. Iš kailinės liemenės kailio pagaminome liemenę lapinui. Iš seno pledo pasiuvome kirmėliuko kostiumą. Iš senų marškinėlių be siūlų ir adatų gaminome rankines. Ir dar daug kitų kostiumų bei dekoracijų. Vaikai buvo labai susidomėję, išbandė ir modelio darbą, kai pagamintą kostiumą reikėjo pristatyti.

Taigi po viso darbo likome patenkinti ir turime teminių kostiumų vaidinimams, kurie pagaminti iš senų ar susidėvėjusių drabužių. Vaikai išmoko rūšiuoti, panaudoti tekstilės gaminius antram gyvenimui, suprato, kad negalima šiukšlinti.

Mokytojos Aistė Balbierienė ir Vida Lungienė

Parašykite komentarą